Historia firmy Auros sięga roku 1969. Maciej Szmyt rozpoczął wtedy pracę jako konserwator urządzeń gastronomicznych w dawnym Hotelu Polonez oraz w Hotelu Merkury (dziś Mercure). Dbał przede wszystkim o ekspresy marki Faema, która do dziś jest wymieniana wśród najlepszych producentów ekspresów gastronomicznych. W siermiężnych czasach PRLu, kiedy królowała kawa parzona po turecku, Maciej pił espresso z ekspresu ciśnieniowego i popijał szklaneczką wody, w dodatku nigdy z tzw. musztardówki, zawsze z białej porcelany!
Zainteresowanie techniką odziedziczył syn Macieja – Paweł, dając początek wspólnej firmie „Gastroserwis” stworzonej w 1995 r. Celem poszerzenia działalności, do marek serwisowanych dołączyli również Fetco i Bravilor. Dalszy rozwój oraz poszukiwania najlepszych producentów urządzeń gastronomicznych, zaowocowały licznymi szkoleniami m.in. w firmach Rational, Meiko, Winterhalter, MKN, Convotherm, Hobart i Retigo.
W 2000 r. Maciej i Paweł określili nowy kierunek działalności serwisowej, skupiając się na współpracy z dwoma najbardziej cenionymi producentami: marką Rational oraz Meiko. Przełomowym momentem w historii firmy był rok 2005, w którym Maciej oficjalnie przekazał przedsiębiorstwo w ręce syna Pawła, a firma zmieniła nazwę na Auros Serwis Gastronomiczny.
Liczne szkolenia w kraju i za granicą oraz dbałość o najwyższą jakość świadczonych usług, pozwoliły firmie na uzyskanie statusu autoryzowanego serwisu Rational i Meiko. Dzięki temu Auros do dziś koncentruje się głównie na serwisie oraz sprzedaży urządzeń tych producentów, ponieważ, jak mawia Paweł: „NAJLEPSI WSPÓŁPRACUJĄ Z NAJLEPSZYMI!”.
Na przestrzeni lat w działalność firmy zaangażowali się także inni członkowie rodziny, m.in. wnuk Macieja – Łukasz, wspólnie pracując nad dziedzictwem przekazywanym z pokolenia na pokolenie.